1,681 jururawat kolej swasta bertugas di hospital

on Saturday, October 6, 2012


KUALA LUMPUR – Seramai 1,681 jururawat dari kolej kejururawatan swasta akan diambil untuk berkhidmat di hospital kerajaan, akhir tahun ini, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.
Katanya, sebelum ini bilangan pengambilan itu adalah sedikit sahaja iaitu satu peratus jururawat dari kolej swasta bagi setiap 3,000 pengambilan.
Pengambilan kali ini bertambah bagi menampung kekurangan jururawat di hospital kerajaan selain permohonan yang tinggi dari kolej swasta, katanya.


                                                                    (gambar dari google)
Tiong Lai berkata, menurut rekod Kementerian Sumber Manusia, bilangan pemohon bagi jawatan jururawat meningkat dari 2,500 orang tahun lepas kepada 5,000 permohonan baru-baru ini.

"Setiap tahun kita akan mengambil bilangan ini sehingga pada tahun 2015 kita akan mempunyai lebih kurang 6,726 jururawat daripada kolej swasta,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Antarabangsa Kejururawatan Bencana sempena Persidangan Kejururawatan Malaysia-Singapura ke-17 hari ini.

Beliau berkata, bagi memastikan piawaian jururawat dari kolej swasta itu menepati syarat, mereka perlu menduduki dan lulus peperiksaan Lembaga Jururawat Malaysia. – BERNAMA


TERKINI

KOSMO

Ranking: 5


{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Sertai Rakan-rakan yang lain disini

Google+ Followers

 
© Informasi Cikgu Noor Mala Shahar All Rights Reserved