Bengawan Solo

on Saturday, August 4, 2012

Bengawan Solo "Solo River"

Bengawan Solo, riwayat mu ini
Sedari dulu, jadi perhatian dewi Sari

Musim kemarau, tak berapa airmu
Di musim hujan air meluap sampai jauh

Mata airmu dari Solo,
Terkurung gunung seribu
Air mengalir sampai jauh
Akhirnya ke laut

Itu perahu, riwayatnya dulu
Kaum pedagang selalu
Naik itu perahu 


Bengawan Solo adalah sebuah lagu terkenal Indonesia tentang Sungai Solo, yang mengalir melalui tengah dan timur Jawa, Indonesia dan merupakan sungai yang terpanjang di pulau.
Lagu menerangkan sungai legenda dengan cara yang puitis dan nostalgia, bahawa ia dikelilingi oleh pergunungan, sumber adalah berhampiran bandar Surakarta, ia berakhir di laut, dan bahawa para pedagang menggunakan ia.

Bertulis pada tahun 1940 dengan Gesang Martohartono, ia adalah dalam gaya Kroncong tempatan, gaya rakyat yang popular dengan pengaruh dari Portugis. Jepun, yang telah menduduki negara ini semasa Perang Dunia II, membawa lagu dengan mereka ke Jepun selepas pulang dari perang. Sana, dan juga di seluruh Asia dan kemudian di seluruh dunia, lagu ini menjadi sangat terkenal.

Populariti meluas lagu bermula segera selepas komposisinya, dan tempatan ia berkait rapat dengan tempoh pendudukan peperangan dan masyarakat masa. Dalam Gesang 1940, maka pemuzik muda, melarat dan tidak terlatih, terdiri lagu seruling buluh dan mula menyanyi di majlis-majlis perhimpunan dan tempatan di kampung halamannya Surakarta. Ia akan menjadi terkenal dan disukai di kalangan masyarakat Jawa tempatan; lagu itu kemudian mencapai sanjungan di negara selepas ia telah disiarkan kepada khalayak yang lebih luas oleh pelbagai stesen radio.

Melodi lagu itu juga merayu kepada kedua-dua tentera pendudukan Jepun, dan banduan yang bukan-Indonesia (terutamanya orang awam Belanda) di kem-kem penginterniran. Lagu ini diambil kembali ke Jepun oleh tentera yang pulang, di mana ia (dengan lirik yang diterjemahkan ke Bahasa Jepun) meraih populariti yang besar selepas penyanyi pelbagai seperti Toshi Matsuda mengeluarkan direkodkan versi yang menjadi terbaik penjual. Lagu ini telah menjadi hampir sinonim dengan persepsi muzik Indonesia di Jepun.
 Article Source : http://en.wikipedia.org/wiki/Bengawan_Solo_(song) 

 Ini adalah sebuah lagu yang sangat indah tentang sungai.
Ranking: 5


1 comments:

  1. Ini adalah sebuah lagu yang sangat indah tentang sungai.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Sertai Rakan-rakan yang lain disini

Google+ Followers

 
© Informasi Cikgu Noor Mala Shahar All Rights Reserved